Flag Counter
Chorzów wczoraj, dziś i jutro

kuchnia

poniedziałek, 11 lutego 2013

SPECJALNIE DLA KAZIKA:

                                                                                                                                             

PIZZA - PRZEPIS  KASI

 

SKŁADNIKI:        

2 szklanki mąki                              przecier pomidorowy – 2,3 łyżki

1 jajko                                          ser żółty – zetrzeć na tarce o grubych oczkach

½ kostki drożdży                           wędlina

¾ szklanki mleka                           cebula

1 łyżka oleju                                  szczypta soli

...................................................................................................................................    

2 szklanki mąki wsypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże. Zalać kilkoma łyżkami gorącego mleka. Przykryć ściereczką aż wyrośnie (ok. 15 min.).

Następnie dodać 1 jajko, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli (w 3 palce).

Wszystko wymieszać dodając pozostałe mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Jeżeli nie odchodzi od rąk należy podsypać mąką.

Zrobić kulę, przykryć ściereczką i czekać aż wyrośnie (30 min.).

Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blachę, ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Na przecier nałożyć cebulę (uprzednio zeszklić ją na patelni, poddusić). Ułożyć  wędlinę a na
górę żółty ser.

PIEC 20-25 MINUT – 200 oC

SOS 1

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego Zott

2-3 ząbki czosnku

SOS 2

2 jogurty naturalne Zott (lub 1 duży)

3 łyżki majonezu

ogórek zielony (potrzeć na tarce wiórki)

koperek świeży                        pokroić

natka pietruszki                      drobniutko

2-3 ząbki czosnku

Sól, pieprz

............................................................................................................................................

Bardzo dziękuję Kasi za przepis. Zawsze się sprawdza.

19:55, vlodo-bart , kuchnia
Link Komentarze (2) »
niedziela, 10 lutego 2013

Miałem ochotę na pizzę, więc zrobiłem ciasto...

wyrosłooooo.... i na blachę

 

coś na górę..........

i do pieca. Potem chwila nieuwagi.....

i tyle mi zostało.

Jeśli chcecie przepis na dobrą pizzę - napiszcie.

22:15, vlodo-bart , kuchnia
Link Komentarze (1) »